Składniki:
• 2 paczki tortellini ( z serem)
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 1/4 szklanki soku z cytryny
• 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
• 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżeczko oregano
• 1/2 łyżeczki soli
• 6 jajek
• około 1/2 kg liści szpinaku
• 1 szklanka pokruszonego sera feta
• ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
Sposób przyrządzenia:
W garnku zagotować wodę i osolić ją. Włożyć tortellini i gotować około 7 minut albo tyle aby były al.’dente. Odsączyć. Zmieszać oliw, sok z cytryny, ocet winny, natkę pietruszki, oregano i sól. Zmieszać sos z tortellini, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zmieszać szpinak z serem feta i cebulą, tak aby powstała pasta. Pastę zmieszać z tortellini, przełożyć do miski i obłożyć wokół ćwiartkami jajek.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)