Składniki:
- 5 bloków tofu
- 2 łyżki wody
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- ¼ szkl wytrawnego sherry
- ¼ szkl sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta uprażonych nasion anyżu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 marchewka
- 125 g grochu strączkowego
- 1 szkl posiekanej kapusty
- 5 pieczarek
- 4 szalotki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki oleju sojowego
- sok z ½ cytryny
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Do miseczki wlać 2 łyżki wody, sherry, sos sojowy oraz olej sezamowy i roślinny.
Dodać pieprz, cukier, posiekany czosnek oraz nasiona anyżu.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą marynatą polać tofu i odstawić na 3 godziny.
W między czasie marchewkę pokroić w paseczki, groch drobno posiekać, kapustę poszatkować.
Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w piórka.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Następnie olej sezamowy wymieszać z sosem sojowym o sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz cukrem [po czym powstały dressingiem polać sałatkę.
Na sam koniec tofu odsączyć z marynaty i posypać nim sałatkę.