Składniki:
- 50 dag. bobu
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 10 dag. szynki wędzonej w plasterkach
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 papryczka chilli
Sposób przyrządzenia:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę umyć. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone chilli. Krótko podsmażyć, wystudzić i przełożyć do bobu. Wrzucić posiekany koperek, dodać sałatę i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i podawać na plasterkach szynki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad.