To jest naprawdę prosta sałatka, świetna do ryb i zimnych mięs. Żeby była delikatna jak powinna być – selery musza być bardzo cienko pokrojone. Można to zrobić ręcznie albo na tarce / szatkownicy zwanej mandolina, którą można kupić bardzo tanio i bardzo ułatwi pracę.
Składniki:
• 1 seler korzeniowy i naciowy w całości.
• seler korzeniowy i naciowy,
• owoc granatu,
• oliwa i sok cytr.,
• sól, pieprz,
• ewentualnie kozi ser lub przyprawiona ricotta.
Wykonanie:
Wszystko, co trzeba zrobić, to obrać łodygi selera naciowego i obrać seler korzeniowy. Następnie obydwa selery cieniutko poszatkować. Włożyć do miski, dodać posiekaną natkę i sporą garść nasion granatu (tylko czerwone, odrzucając te, które zmieniły kolor, bo są gorzkie).
Polać oliwą z sokiem cytrynowym. Wykończyć przed podaniem. Czasem też posypuje to grudkami koziego sera albo sałatą z ricoty z suszonymi ziołami; solą, pieprzem i oliwą. Zapiec w gorącym piekarniku na złoto. Podając, wyłożyć na duży talerz, dodatkowo posypać po wierzchu ziarnami granatu.
4 porcje, przygotowanie 22 minut
1 comment for “Sałatka z selera korzeniowego i naciowego”