Szybka i prosta w wykonaniu sałatka z pomidorków, krewetek i awokado. Pozostałe składniki tej sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny i bazylia.
Składniki:
- 1 awokado
- 5 pomidorków koktajlowych
- 8 krewetek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Awokado przekroić na pół.Wydrążyć z niego miąższ, usuwając pestkę.Pokroić go w kostkę.Oczyszczone krewetki wrzucić na patelnie z 1 łyżką rozgrzanej oliwy z oliwek i przesmażyć na rumiano po czym dodać je do awokado.Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć i przekroić na połówki, dodać do reszty składników.Natomiast resztę oliwy z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny.Wrzucić bazylię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym sosem skropić sałatkę.Całość delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 4