Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka w panierce Łukasza

Pyszne i sprawdzone przepisy na potrawy z kurczaka. Tym razem przepis na skrzydełka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, bulionu drobiowego oraz płatków kukurydzianych.
 

Składniki:

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 szkl pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić.
    Wrzucić je do garnka i zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości skrzydełek.
    Wówczas je odcedzić i osączyć na papierowym ręczniku.
    Następnie oprószyć je mąką ziemniaczaną.
    Obtoczyć w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć jeszcze w pokruszonych płatkach kukurydzach.
    Tak przygotowane skrzydełka kłaść na patelce z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *