Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- 3 pomidory
- 30 dag mozzarelli
- 1 awokado
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki octu winnego
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Następnie pomidory pokroić na cząstki a mozzarelle na mniejsze kawałki.
Natomiast awokado obrać i pokroić w kostkę.
Dodać jeszcze posiekaną bazylię i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Następnie musztardę wymieszać z oliwą i octem winnym.
Doprawić do smaku odrobina cukru.
Powstałym sosem polać sałatkę.