Składniki:
- 1 papaja
- 1 główka zielonej sałaty
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 garść rukoli
- 1 ogórek
- 10 dag dowolnych kiełków
- 1 szkl. grzanek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Sos:
- ¼ łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżki soku z pomarańczy
- 1 ½ łyżki soku z limonki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie bułkę pokroić w kostkę i podrumienić w piekarniku.
W między czasie miąższ papai pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z limonki.
Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, umieścić na nich ogórek pokrojony w plasterki, papaję, rukolę, kiełki i posypać całość grzankami.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem.