Składniki:
- 300 g makaronu typu rurki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju
- Pieprz
- sól
- 200 g pomidorków koktajlowych
Sos z fety:
- 8 łyżek octu winnego
- 60 ml oleju
- Sol pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 200 g sera feta
- 150 ml bulionu warzywnego
- ½ pęczka pietruszki
Sposób wykonania:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso mielone wrzucić na gorący olej i przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Przygotować sos : ocet, olej, sól, pieprz, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę i kapary razem dokładnie wymieszać. Makaron, pomidory i mięso mielone wrzucić do dużej miski. Zalać gorącym bulionem i odstawić na około 30 minut. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do sałaty razem z sosem z fety i dobrze wymieszać. Pycha!