Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada śląska wołowa

Skład:

  • 4 kawałki mięsa na rolady
  • Cebula
  • Boczek
  • 1- 2 ogórki kiszone
  • Musztarda
  • Sol pieprz papryka mielona

Sposób wykonania:

Mięso delikatnie rozbić zwiliżonym tłuczkiem, przyprawić sola, pieprzem, każdy płat posmarować musztardą. Cebule posiekać drobno, boczek na paseczki, ogórki pokroić w cienkie słupki. Kawałeczki cebuli, boczku i ogórka układać na płatach mięsa, każdy płat ściśle zawijać w roladę. Każdą spiąć wykałaczkami lub związać białą bawełnianą nicią. Przyprawić. Rozgrzać tłuszcz, kłaść rolady i mocno zrumienić. Następnie podlać ciepłym bulionem i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Gdy rolady będą już miękkie wyciągnać wykałaczki lub usunąć nici, sos zagęścić odrobiną śmietnany i mąki, podawać z kluskami śląskimi i modrą kapusta. Pycha!

 

 

3 comments for “Rolada śląska wołowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *