Skład:
- 4 kawałki mięsa na rolady
- Cebula
- Boczek
- 1- 2 ogórki kiszone
- Musztarda
- Sol pieprz papryka mielona
Sposób wykonania:
Mięso delikatnie rozbić zwiliżonym tłuczkiem, przyprawić sola, pieprzem, każdy płat posmarować musztardą. Cebule posiekać drobno, boczek na paseczki, ogórki pokroić w cienkie słupki. Kawałeczki cebuli, boczku i ogórka układać na płatach mięsa, każdy płat ściśle zawijać w roladę. Każdą spiąć wykałaczkami lub związać białą bawełnianą nicią. Przyprawić. Rozgrzać tłuszcz, kłaść rolady i mocno zrumienić. Następnie podlać ciepłym bulionem i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Gdy rolady będą już miękkie wyciągnać wykałaczki lub usunąć nici, sos zagęścić odrobiną śmietnany i mąki, podawać z kluskami śląskimi i modrą kapusta. Pycha!
3 comments for “Rolada śląska wołowa”