Skład:
- 1 puszka zielonej fasoli szparagowej – 500g (może być mrożona)
- 1 puszka białej fasoli „jaś”
- 250g ½ pomarańczy 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki octu winnego (ja daje aceto balsamico)
- 1 łyżka miodu
- Pieprz,
- 1 peczek estragonu
- 1 camembert
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 40 g czipsow ziemniaczanych
Sposób wykonania:
Pomarańczę wyszorować następnie sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z pomarańczy wycisnąć sok. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Skórkę pomarańczową, sok i czosnek, olej, ocet i i miód dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę i „jasia” dobrze osączyć na sicie, dodać sos i wymieszać. Dodać posiekany estragon i odstawić na 30 minut. Camembert pokroić na ósemki, każdą panierować najpierw w mące, jajku i w pokruszonych czipsach. Krótko smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku i dodać do sałaty. Podawać natychmiast. Pycha!
1 comment for “Sałatka z fasolą i pieczonym camembertem”