Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 10 dkg łososia wędzonego
- ½ słoiczka oliwek zielonych
- ½ słoiczka oliwek czarnych
- 2 małe czerwone cebulki
- 1 długi ogórek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 mały pęczek koperku
- 4-5 listków sałaty
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na małym ogniu około 30 minut. Łososia drobno posiekać, ogórki, pomidorki pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Ugotowaną kaszę przełożyć do szklanej misy wymieszać z warzywami i oliwkami, doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na półmisek uprzednio wyłożony listkami sałaty.