Składniki:
- filet z kurczaka
- 4 cykorie
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sok z jednej cytryny
- ½ szklanki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, obgotować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Majonez: ugotować 3 jajka, na twardo, wystudzić, obrać. Żółtka zmiksować z surowym żółtkiem, wlewając stopniowo olej, dodać musztardę, sok z ½ cytryny, doprawić do smaku, schłodzić. Cykorię umyć, usunąć żółte liście i głąby, odłożyć kilka liści do dekoracji, pozostałe pokroić w paseczki, wymieszać z mięsem i majonezem, skropić resztą soku cytrynowego, doprawić do smaku solą i pieprzem.