Składniki:
• 20 dag białej kapusty
• 1 czerwona papryka
• 1 zielona papryka
• 50 g przerośniętego boczku
• 1 opakowanie mieszanki przyprawowej do sosów do sałatek
• 3 łyżki oleju z kiełków
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie opłukać, pokroić w ćwiartki i usunąć głąb. Warzywo poszatkować.Papryki opłukać, przekroić na pół, po usunięciu pestek pokroić w paski. Boczek pokroić w małą kostkę i usmażyć na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Mieszankę przyprawową do sosów wsypać do miski.
Dodać 3 łyżki zimnej wody i mieszać za pomocą trzepaczki, porcjami dodając olej. Do miski włożyć kapustę i paprykę, warzywa wymieszać z sosem sałatkowym, najlepiej dwoma widelcami. Sałatkę na krótko odstawić, przed podaniem przełożyć na półmisek.