Składniki:
- 4 kalarepki
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ogórek
- 3 łyżki szczypiorku
Sos:
- ½ skl. jogurtu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Jabłka i kalarepki obrać ze skórki po czym zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Wówczas skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Następnie obranego ogórka pokroić w plasterki a szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i wymieszać ze sobą.
Natomiast jogurt połączyć z przecierem pomidorowym.
Dodać jeszcze musztardę i sok z cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 5