Składniki:
- 25 dag czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 cebulki szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ketchupu
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia gotować do miękkości około 1 godziny. Pod koniec gotowania osolić do smaku i dodać łyżkę oliwy z oliwek.
Miękką fasole odcedzić i dodać do niej posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz posypać majerankiem.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie czosnek posiekać po czym dodać do niego ketchup, dwie łyżki oliwy, ocet winny.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę.