Składniki:
• 2 duże czerwone buraki
• 2 łyżki octu z czerwonego wina
• szczypta cukru
• 4 łyżki oleju
• 1 pomarańcza
• 1 cykoria
• kawałek korzenia chrzanu
• 1 cebulka ze szczypiorkiem
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Buraki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do miękkości (około 60 minut).
Warzywo przelać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić lub zetrzeć w cienkie plasterki.Ocet wymieszać z solą, pieprzem i cukrem. Porcjami dodawać olej, stale mieszając. Do sosu włożyć buraczki i odstawić na 2 godziny. Pomarańczę obrać i wyfiletować.
Cykorię umyć, osuszyć, liście oddzielić od głąba. Plasterki buraków, cząstki pomarańczy i listki cykorii ułożyć na talerzach. Chrzan obrać i zetrzeć w cienkie paseczki. Cebulkę oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.Paskami chrzanu i cebulki udekorować każdą porcję sałatki.