Składniki:
- 1 średni por/ biała część/
- ½ szklanki orzechów włoskich
- pęczek natki pietruszki
- 3 duże pomarańcze
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać szafran i i kminek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pomarańcze obrać, miąższ pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, drobno posiekać. Pora umyć, osączyć i pokroić w talarki. Pomarańcze, pietruszkę i pora polać sosem i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać orzechami. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem i białym pieczywem.