Skład:
- 1/4kg winogron
- 12 oliwek
- 125 g gotowanego ozorka wolowego
- talerz kiełbasy szynkowej
- średnia cebula
- 8 łyżek winnego octu
- 6 łyżek oliwy słonecznikowej lub z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- tarta gałka muszkatołowa
- sol, pieprz, cukier.
Sposób wykonania:
Ozor i kiełbasę pokroić w drobna kostkę. Winogrona umyć,
oliwki przeciąć i pozbawić pestek. Cebule pokroić najdrobniej, jak się da.
Oliwę, ocet i musztardę utrzeć na gładki sos, dodać cebule, doprawić gałka,
sola, pieprzem i cukrem. Winogrona jeśli duże pokroić na pół, usunąć
ewentualne pestki. Połączyć wędlinę z oliwkami i winogronami, polać sosem,
wymieszać, podawać po ochłodzeniu na listkach sałaty.
1 comment for “Sałatka winogronowa”