Składniki:
- 1 duża marchewka
- 3 średnie kwaśne jabłka
- 1 duża kalarepka
- 1 czerwona cebula
- 1 średni seler
- kawałek imbiru
- 2-3 łyżki oleju
- sok z ½ cytryny
- sól , cukier do smaku
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, seler, kalarepkę, umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 2 jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, jedno jabłko obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, miąższ pokroić w plasterki, odłożyć. Imbir obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą i imbirem, skropić sałatkę i delikatnie wymieszać, posypać posiekanym zielonym koperkiem, udekorować plasterkami jabłka.