Składniki:
- 20 dkg szynki
- 3 kolorowe słodkie papryki
- 4 łyżki zielonego groszku konserwowego
- ½ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 1 szklanka majonezu
- 4 pomidory
- 2 jajka gotowane na twardo
- sól, pieprz biały
- liście sałaty
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Paprykę oczyścić z nasion. Ryż wymieszać z zielonym groszkiem. Teraz drobna uwaga, wszystkie składniki sałatki odkładamy po rozdrobnieniu do osobnych naczyń. Paprykę, pomidory, szynkę kroimy w „makaroniki”. Jajka kroimy w kostkę. Każdy ze składników przyprawiamy, mieszamy z majonezem. Na półmisku rozkładamy liście sałaty i układamy kopczyki składników nie mieszając ich ze sobą, i tak, układamy kopczyk z posiekanych jajek, obok z szynki, następnie kolorową paprykę, ryż z groszkiem, a kończymy kopczykiem z pomidorów. Ozdabiamy kopczyki zieleniną. Taki sposób podawania sałatki umożliwia gościom komponowanie składników wg indywidualnych preferencji smakowych.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab