Składniki:
- 2 solone śledzie
- jajko
- cebula
- 4 ziemniaki
- 2 jabłka
- 4 buraki ćwikłowe
- ½ szkl. śmietany
- łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na całą noc.
Następnego dnia odsączyć je z wody i pokroić kostkę.
Następnie ugotować jajko na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
Natomiast jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę.
Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Buraki upiec w rozgrzanym piekarniku, obrać pokroić paseczki.
Na koniec ugotować jeszcze ziemniaki mundurkach, obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Zalać śmietaną i przemieszać.
Liczba porcji: 5