Składniki:
- 25 dkg tuńczyka w oleju
- 40 dkg kukurydzy konserwowej
- 15 dkg ugotowanego ryżu
- 2 cebule
Sos:
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, biały pieprz, cukier
Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka odsączyć z oliwy, rozdrobnić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ryż, tuńczyka, kukurydzę i cebulę przyprawić, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku, polać gotowym sosem sałatkę. Ja postępuję inaczej. Sałatkę nakładam do małej filiżanki, ugniatam, odwracam do góry dnem i wykładam kopczyki na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty, polewam sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab