Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

  • 25 dkg tuńczyka w oleju
  • 40 dkg kukurydzy konserwowej
  • 15 dkg ugotowanego ryżu
  • 2 cebule

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, biały pieprz, cukier


Sposób przyrządzenia:

Tuńczyka odsączyć z oliwy, rozdrobnić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Ryż, tuńczyka, kukurydzę i cebulę przyprawić, dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku, polać gotowym sosem sałatkę. Ja postępuję inaczej. Sałatkę nakładam do małej filiżanki, ugniatam, odwracam do góry dnem i wykładam kopczyki na salaterkę wyłożoną liśćmi sałaty, polewam sosem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *