Składniki:
- 1 ryż dziki
- 1 łyżka soli
- ¾ szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki świeżych albo mrożonych żurawin
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich albo olej roślinny
- 1 łyżka octu ryżowego lub malinowego
- 3 dymki pokrojone wraz z zielonymi piórami
- 1/2 szklanka pokrojonych suszonych żurawin
Sposób przyrządzenia:
W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i dokładnie wypłukany ryż, ugotować go na sypko. Odcedzić, pozwolić aby wystygł. Orzechy włoskie wyprażyć w gorącym piekarniku, pokroić. Żurawiny przebrać, oczyścić, wypłukać, obsączyć. W rondlu zagotować ¾ litra wody, dodać cukier, wymieszać, dodać żurawiny, podgrzewać przez 10 minut. Odcedzić, syrop zachować. W misce mieszać ryż, olej, ocet oraz żurawinami. Całość nasączyć syropem żurawinowym tak aby ryż był wilgotny. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Zmacerowanie składniki wymieszać z dymką (część pozostawić) orzechami i suszonymi żurawinami (część orzechów i żurawin pozostawić) dokładnie wymieszać, ewentualnie przyprawić. Przełożyć do salaterki, obsypać resztą orzechów, suszonej żurawiny i dymki.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia