Składniki:
- 2 piersi kurczaka pokrojone w grubą kostkę
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
Panierka:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zwykłej mąki
Sposób przyrządzenia:
Marynować kurczak z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, solą i pieprz przez 30 minut. Wymieszać mąkę kukurydzianą ze zwykłą mąką. Każdy kawałek dokładnie osączonego kurczaka panierować dokładnie. Olej rozgrzać bardzo mocno do około 180 stopni C, smażyć kostki mięsa przez około 4 minuty, obsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia