Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka Nicejska

Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w ćwiartkach. Zestaw i proporcje są dowolne wg. Julii Child. Robić i przyprawić do smaku oliwą, cytryną lub octem winnym, solą i pieprzem. Nie ma reguły. Oliwki i feta ser, cebula w piórkach, ząbek czosnku i różne świeże zioła są dowolne, zależy od inwencji tego, kto przyrządza. A teraz podaje sałatę wg, Julii Child.

Składniki:

• 1 duża czerwona cebula przekrojona na pół i cienko poszatkowana
• 1 duża zielona papryka przekrojona na 4 części bez pestek i pokrojona w makaronik
• szklanka zielonych lub czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w cienkie plasterki,
• 2-3 szklanki małych pomidorków czerwonych i żółtych (specjalne odmiany) ale można użyć jakie się ma w zastępstwie,
• 2 szklanki zielonej fasolki bez nici i zblanszowanych, ochłodzonych,
• pół szklanki vinegrette (osobny przepis),
• 4 jajka na twardo w ćwiartkach,
• 1/3 szkl. majonezu
• anchovies z puszki w oliwie ( jak kto lubi, jak nie – można opuścić),
• większa puszka tuńczyka w oliwie lub 2 mniejsze,
• bazylia dla dekoracji.

Wykonanie:

Cebule roztrząsnąć i ułożyć w kopczyk na środku talerza lub półmiska. Paprykę podzielić na równe 2 porcje i ułożyć w 2 przeciwstawnych miejscach talerza, tak samo oliwki i pomidorki i inne składniki, kolejno, nie mieszając, symetrycznie, dalej fasolka wymieszana z majonezem i pomiędzy warstwami składników cząstki jajka na twardo, i
ziemniaki w kostce, żeby była symetryczna kompozycja.
Pokryć jajka majonezem i cząstkami anchovies i polać oliwa z nich (lub nie, jak się nie lubi), tuńczyk z puszki w oliwie ułożyć na posiekanej cebuli w środku sałaty oraz naokoło sałaty na talerzu. Całość polać lekko vinegrette( 1/3 szkl.) i majonezem i ozdobić bazylią.
Vinegrette w słoiku wg Jacgues Pepin (jeden z najlepszych współczesnych mistrzów francuskiej kuchni). 2 łyżki siekanego czosnku i 2 łyżki musztardy DIJON, pół łyżki soli, 1/4 łyżki świeżo mielonego pieprzu, 1/4 szkl. czerwonego lub białego octu winnego, szklanka extra virgin oliwy lub oliwy z nasion ("pinut oil") albo kombinacja obydwu. Wszystko włożyć do słoika ze szczelną zakrętką (twist), dobrze potrząsnąć, doprawić octem lub
oliwą wg gustu. Można trzymać w lodówce co najmniej 2 tyg.
Jest to przepis najlepszych mistrzów kuchni, ale można sobie zmienić wg gustu, opuścić cos, czego się nie lubi czy zastąpić czymś. To do uznania.

1 comment for “Sałatka Nicejska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *