Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka makaronowa z wędliną i grzybami

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
  • 20 dag wędlin
  • 6 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 7 łyżek sosu winegret
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Grzyby zalać 1 ½ szkl. wody i odstawić aby namokły, wówczas ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Następnie grzyby odcedzić, pokroić w paseczki a wywar odparować aby pozostało 3 łyżki.
    Dodać do grzybów ogórka pokrojonego w kostkę, startą na tarce marchewkę, posiekaną cebulę oraz wędliny pokrojone w paseczki.
    Całość wymieszać dodając jeszcze sioła.
    Wmiesza również wywar grzybowy i sos winegret.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *