Skladniki:
- 40 dag makaronu
- 20 dag Gorgonzoli
- 15 dag szynki parmeńskiej
- 12 czarnych oliwek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka octu winneg
- 6 łyżek oliwy
- 1 pęczek bazylii
- sol
- pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al. dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i natychmiast skropić odrobina oliwy. W salaterce wymieszać ocet i oliwę. Posolić, popieprzyć, dodać makaron, drobno pokrojona Gorgonzole, pokrojona szynkę, orzechy i oliwki. Posypać posiekana bazylia. Szybko skropić odrobina oliwy ugotowany i odcedzony makaron, aby nie zdążył się skleić podczas stygnięcia. W przepisie były orzechy ozdobne, wiec nie wiem jakie… Może rożne? Ale wiem, ze włoskie pasują cudnie.
2 comments for “Sałatka makaronowa z Gorgonzola”