4 porcje
12 płatów lasagne nie gotowanych, 1 średni bakłażan, 15 dag zielonego groszku, 4 średnie cukinie, 30 dag Gorgonzoli, 3 łyżki oliwy tłoczonej na zimno, 2 dag masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 szczypty curry, sol nie oczyszczona, pieprz. Pokroić cukinie w plasterki i wrzucić na patelnie z rozgrzana 1 łyżka oliwy, krotko podsmażyć. Dodać sol, pieprz i odrobinę curry. Umyć i pokroić bakłażana. Zezłocić na reszcie rozgrzanej oliwy. Smażyć na mocnym ogniu ok. 5 minut. Osączyć na papierowym ręczniku. W osolonej wodzie ugotować groszek. Gotować 6-7 minut. Odcedzić. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Gorgonzole pokroić na plasterki, podzielić na 3 części. W formie wysmarowanej masłem ułożyć 4 platy lasagne, wyłożyć polowe warzyw i przykryć 1/3 sera. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć makaron i rozłożyć ser. Popieprzyć i przykryć płatem folii aluminiowej. Piec 10 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 10 minut. Podawać posypane posiekana natka.