Składniki:
• 50 dag jabłek
• 25 dag jasnych winogron
• sok z 1/2 cytryny
• 100 ml białego półwytrawnego wina
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka miodu
• szczypta imbiru
• szczypta cynamonu
• 30 ml białego rumu
• 4 łyżki wiórków kokosowych
• 4 daktyle
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w kostkę.
Winogrona umyć, zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół i usunąć pestki.
Pokrojone jabłka i winogrona wymieszać z sokiem z cytryny, winem i cukrem.
Owoce przykryć i odstawić na 2 godziny.
Następnie sałatkę przełożyć na sito i zebrać spływającą marynatę.
Marynatę gotować tak długo na małym ogniu, aż wyparuje do połowy objętości.
Dalej dodać miód, wymieszać, doprawić cynamonem, imbirem i rumem.
Sałatkę polać sosem, wymieszać, nałożyć do salaterek lub wydrążonych skorupek orzecha kokosowego, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować daktylami.