Składniki:
- 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
- ½ kg pieczarek
- ½ szklanki śmietany18%
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 3-4 listki bazylii
- ½ pęczka zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie z sokiem z cytryny, ostudzić i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do szklanej salaterki, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i posypać świeżymi ziołami. Delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać z białym pieczywem.