Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sakiewki owocowe.

Składniki:
• papier ryżowy: 1szt, na 1 osobę
• wiśnie w maraskino
• inne owoce do wyboru, najlepsze ; jeżyny, maliny, czarne jagody.
• sok z cytryny
Sos:
• słodka śmietanka lub mleko
• cukier waniliowy
• maraskino

Wykonanie:
Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i można posypać trochę cukrem-pudrem ale niekoniecznie.
Układamy je na środku ciasta. Lapniemy za wszystkie rogi ciasta i formujemy dekoracyjna sakiewkę (patrz zdjęcie).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż zbrązowieją ( krotko do 5 min.)

Przygotowujemy sos. Podgrzewamy śmietankę z cukrem waniliowym i gotujemy aż zgęstnieje.
Sakiewkę układamy na talerzu, sos lejemy wokół sakiewki , dekorujemy wisienkami z maraskino i lejemy jeszcze kilka kropel maraskino na sos.
Smaczne, proste i dekoracyjne.

3 comments for “Sakiewki owocowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *