Składniki:
- 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
- ¾ szkl. mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szkl dżemu malinowych
- 2 białka
- łyżeczka cukru do białek
- masło do formy
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem po czym dodać mleko, wymieszać i zalać ryż.
Odstawić na kilka minut po czym przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
Wierzch wyrównać i rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 20 minut.
Po tym czasie udekorować deser białkami ubitymi na sztywną pianę i jeszcze raz wstawić do piekarnika aby piana się zarumieniła.