Składniki:
- 25 dkg ryżu
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerwona papryka
- 4 kiszone ogórki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- ½ szklanki keczupu
- przyprawa do grosa
- puszka czerwonej fasoli
- kilka listków natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Mielone mięso z kurczaka podsmażyć na oleju, dodać do smaku przyprawę do gyros. Paprykę umyć, osączyć i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Fasolę konserwową osączyć na sicie. Wszystkie składniki wymieszać z mielonym mięsem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majonez i keczup. Z powstałej masy uformować pulpeciki, ułożyć na półmisku, udekorować listkami natki pietruszki. Schłodzić w lodówce.