Składniki:
-
- 8 dużych udek kurczaka
-
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki soku z ananasa
- sól, biały pieprz
-
- 2 łyżki dżemu z ananasa
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
Marynata:
Glazura:
Sposób przyrządzenia:
Udka z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża podzielić przecinając w stawie kolanowym. W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym, solą i pieprzem. Marynatą natrzeć udka, odstawić na kilka godzin. Przygotowujemy glazurę: łączymy dżem ananasowy, sos sojowy, musztardę i sok jabłkowy. Obsączone z marynaty mięso pieczemy na grillu obracając i smarując glazurą.