Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rumiane udka z kurczaka pieczone na grillu

Składniki:

    • 8 dużych udek kurczaka
  • Marynata:

    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    • ½ szklanki soku z ananasa
    • sól, biały pieprz
  • Glazura:

    • 2 łyżki dżemu z ananasa
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżki soku jabłkowego
    • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej

Sposób przyrządzenia:
Udka z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Używając ostrego noża podzielić  przecinając w stawie kolanowym. W misce mieszamy olej z sokiem ananasowym, solą i pieprzem. Marynatą natrzeć udka, odstawić na kilka godzin. Przygotowujemy glazurę: łączymy dżem ananasowy, sos sojowy, musztardę i sok jabłkowy. Obsączone z marynaty  mięso pieczemy na grillu obracając i smarując glazurą.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *