Składniki:
• 4 jaja ugotowane na twardo
• 5 plastrów szynki
• łyżka oleju
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 łyżki ostrego ketchupu
• łyżka majonezu
• 4 listki sałaty
• szczypta imbiru
• łyżka posiekanych orzechów
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jaja obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.Jeden plaster szynki drobno posiekać.
Żółtka, jedną łyżkę ketchupu, jedną łyżkę oleju dobrze rozetrzeć, dodać sól, pieprz, następnie posiekany szczypior i pokrojoną szynkę, wymieszać.Jaja czubato wypełnić pastą.
Ułożyć na szklanym półmisku pośrodku, z boku ułożyć listki sałaty.
Plasterki szynki przekroić na połowy, każdą zwinąć w foremny rulonik i ułożyć na sałacie.
Przygotować sos:
Łyżkę majonezu wymieszać z łyżką ketchupu, dodać szczyptę imbiru, wsypać orzechy, odstawić na 15 minut.Na każde jajko nałożyć łyżkę sosu, udekorować domowymi marynatami i gałązkami pietruszki.