I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem przygotowany z marchewki. Pozostałe składniki przepisu: imbir, bulion i mleko kokosowe.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 700 g marchewki
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.Następnie obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić po czym dodać imbir.Trzymać na ogniu około 3 minut i dodać marchewkę.Wymieszać i doprawić kurkumą i papryką.Trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu około 20 minut.Po tym czasie zestawić garnek z ognia.Wlać mleko koksowe i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5