Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rozgrzewająca zupa z marchewki z imbirem

I kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem przygotowany z marchewki. Pozostałe składniki przepisu: imbir, bulion i mleko kokosowe. 
 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 700 g marchewki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.
    Następnie obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym dodać imbir.
    Trzymać na ogniu około 3 minut i dodać marchewkę.
    Wymieszać i doprawić kurkumą i papryką.
    Trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut po czym zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie zestawić garnek z ognia.
    Wlać mleko koksowe i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *