A teraz przepis dla miłośników zup kremów. Dziś ziemniak w roli głównej. O wykonania tego przepisu potrzebujesz: ziemniaków, marchewki, pietruszki i bulionu.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu
- 8 ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szkl słonecznika łuskanego
- 1/4 szkl mleka
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki kolendry mielonej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ziemniaki obrać i pokroić je w kostkę.Marchew i pietruszkę również obrać i pokroić.Następnie obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym wrzucić warzywa.Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać mleko i wrzucić słonecznik.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku kolendrą, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 8