Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolmopsy w zalewie pachnącej pomarańczą

Składniki:

  • 6 dużych filetów z solonych śledzi

    Zalewa:

  • 2 szklanki 3% octu z jabłek
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • skórka z 1 pomarańczy oczyszczoną dokładnie z białej włókniny
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki białego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować zalewę. Skórkę pokroić w paski, cebulę w cienkie plastry. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia ocet i resztę składników, gotować 1 minutę, pozostawić do ostygnięcia. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, zwinąć w ciasne rulony, spiąć wykałaczką. Rolmopsy umieścić w słoju, zalać zalewą, odstawić na 4 – 5 dni.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *