Składniki:
- 500 g matjasów
- ogórek kiszony
- 100 ml octu
- 4 cebule
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ziernik ziela angielskiego
- listki laurowe
- ½ łyżeczki soli
- wykałaczki
Sposób wykonania:
- Ogórki pokroić w kostkę a cebulę w krążki.
Połowę cebuli wymieszać z ogórkiem i rozłożyć na płatach śledziowych, które zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
Ułożyć śledzie w słoiku i zalać je octem wymieszanym z resztą cebuli, 300 ml wody, solą, cukrem oraz oliwą.
Dodać jeszcze pokrojoną marchewkę ziele angielskie i listek laurowy.
Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.