Składniki:
- 1 kg pstrąga
- 1 jako
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, wegetta,
- trochę oleju
- pół puszki groszku konserwowanego
- 2 marchewki
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi wyfiletować i zdjąć skórę. Zmielić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, drobno posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem wegetą i gałką do smaku. Na końcu dodać groszek. Przygotować płótno , na środku posmarować olejem i wyłożyć masę rybną, w środek włożyć marchewki i zwinąć roladę, zawinąć w płótno, związać końcówki i włożyć do gotującej wody na 1 godzinę. Gotować na wolnym ogniu. Po ostudzeniu wyjąć z płótna i pokroić na plastry. Można podawać z sosem tatarskim lub zalać galaretą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Teresa Kropidłowska