Składniki:
• 1 żółta papryka
• 1 zielona papryka
• 2 czerwone papryki
• 20 dag mielonej cielęciny
• 50 dag schabu rozkrojonego na plaster
• 2 łyżki oleju
• 200 ml śmietany
• 1 łyżeczka bulionu w proszku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 10 dag rozdrobnionego sera owczego
• 1 łyżka szczypiorku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, 1/2 porcji czerwonej odłożyć.
Resztę papryki wymieszać z cielęciną, farsz doprawić.
Schab opłukać, osuszyć, rozłożyć, wyłożyć farsz. Mięso zwinąć i obwiązać nicią.
Roladę obsmażyć na oleju na ostrym ogniu, przykryć i dusić w piekarniku w 200ºC około 45 minut, co jakiś czas przewracając. Odłożoną paprykę zagotować ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i bulionem, zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać ser i szczypiorek
Roladę pokroić, podawać z sosem.