Składniki:
- ½ kg ryżu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 10 dkg masła
- 3 średnie cebule
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 czerwone papryki
- szczypta szafranu
- puszka zielonego groszku
- 30 dkg szynki
- 15 dkg startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na części masła podsmażyć cebulę na złocisty kolor, dodać ryż , ciągle mieszając, aż stanie się przeźroczysty, dodać wino i gotować do wyparowania płynu, dodać połowę bulionu, szafran, pokrojoną w paski paprykę i gotować bez przykrycia. Gdy rosół wyparuje dodać pozostałą jego część, gotować, aż ryż będzie miękki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i osączony groszek konserwowy, resztę masła, doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z startym żółtym serem.