Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z pomidorami i bakłażanem Iwony

Składniki:

  • 25 dkg ryżu
  • 1 duża cebula
  • ½ litra soku pomidorowego
  • 1 bakłażan
  • 1 zielona papryka
  • 30 dkg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę obrać, drobniutko pokroić w kostkę i poddusić na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż i zeszklić, powoli dodawać sok pomidorowy, tak by ryż cały czas się gotował, dodać  sól do smaku i dusić  około 30 minut. Bakłażan pokroić w kostkę i wymieszać z ½ łyżeczki soli. Paprykę  umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę i nasiona, pokroić na kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Bakłażan odcisnąć i osuszyć. Czosnek zeszklić na 4 łyżkach oliwy. Dodać warzywa, poddusić, często obracając, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *