Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto warzywne Krzysztofa

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 1 szkl ryżu
  • 4 szkl bulionu warzywnego
  • 1 szkl zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szkl groszku cukrowego
  • 1 szkl cukinii
  • 1/3 szkl posiekanej natki pietruszki
  • ¼ szkl startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na połowie rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać ryz, wymieszać i wlać 2 szkl bulionu po ½ szkl, dopiero wtedy gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta.
Następnie dodać fasolkę, groszek oraz cukinię i ponownie wlać resztę bulionu tak jak wcześniej stopniowo po ½ szkl.
Na sam koniec doda resztę masła, posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *