Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowy pilaw

Składniki:

  • 1 szkl kaszy bul gur
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl ciecierzycy
  • 1/3 szkl sou z cytryny
  • 1 szkl posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Bulion doprowadzić do wrzenia z dodatkiem połowy kuminu.
Wówczas zalać nim kaszę i odstawić na 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć połowę posiekanego czosnku, cebule oraz paprykę.
Po około 5 minutach dodać resztę czosnku i kuminu.
Smażyć kolejne 30 sekund i dodać kaszę oraz ciecierzycę.
Smażyć jeszcze kilka minut i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *