Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku
- 1 szkl gotowej zupy- kremu z pieczarek
- ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonego estragonu
- ½ łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 4 szkl ugotowanego makaronu
- 45 dag białej kiełbasy
- cebula
- jajka
- 40 dag sera risotta
- pomidor
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Do miski wrzucić szpinak, dodać do niego zupę pieczarkową oraz posiekany czosnek.
Całość wymieszać i doprawić do smaku estragonem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Następnie makaron wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Rozłożyć na nim szpinakowy farsz.
Na nim rozłożyć posiekana cebulę oraz kiełbasę.
Na wierzchu rozsmarować roztrzepane jajko z startą ricottą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.
Przed podaniem udekorować kawałkami pomidora i posiekaną natką pietruszki.