Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Racuchy drożdżowe

Składniki:

 

  • 8 dag drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 4 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej

 

Sposób wykonania:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru po czym rozpuścić w ciepłym mleku.
Następnie dodać jeszcze łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie resztę cukru utrzeć razem z jajkami po czym dodać mąkę, rozczyn drożdżowy i szczyptę soli a na sam koniec rozpuszczone masło.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po około 15 minutach formować placki, które smażyć na rozgrzanym oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *