Składniki:
• 1 duży pstrąg
• 1 szklanka korzennego wywaru (po 2 ziarnka ziela angielskiego, jałowca, pieprzy i goździków oraz listek laurowy)
• sok z ćwiartki cytryny lub 0.5 łyżeczki octu winnnego
• 0.5 szklanki wody
• 0.3 szklanki majonezu
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• liście sałaty
Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać z łusek, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Przygotować roztwór z wody i przypraw korzennych, posolić go, wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego wywaru włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu przez 8 minut. Wyjąć cedzakową łyżką i ostudzić. Ułożyć rybę na liściach sałaty i polać majonezem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.