Ciasto :
- pół margaryny lub masła
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3\4 mąki pszennej (gdy ciasto będzie się kleić , śmiało można dosypać troszkę więcej)
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- szczypta soli
Ze wszystkich składników ugniatamy ciasto i dajemy na dużą blachę .
Masa serowa: - 1 kg sera zmielonego
- 2 budynie śmietankowe ( mogą być też waniliowe )
- 1 i 1\2 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 1/2 l śmietanki 30 %
- oddzielamy od jajek żółtka , które miksujemy z serem, budyniem i 1\2 szklaną cukru
- ubijamy białka z pozostałą szklanką cukru
- ubijamy śmietankę
Wszystko to bardzo delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok 1 godz. w wcześnie nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.˛
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Brygida Grabarczyk